Stefana Pintilie

     Despre realitate   

28 octombrie 2008

Florin Chilian in deschiderea Studentiadei 2008

“Cand o sa intelegem cele 64 de fatete ale unui briliant, atunci o sa ne prindem cam cei cu sufletul unui om”

Verde- n fata / Florin Chilian : “ M- am format ca muzician dupa instincte. Sunt un om instinctual, am incredere in ceea ce imi spune inima, sufletul, Dumnezeu stie... “

La 35 de ani, Florin Chilian nu-i o victima care isi plinge infringerea. Este compozitor, textier, interpret si, desigur, invingatorul care si-a gasit puterea renasterii in propriile-i rani. Durerea dulce-amaruie transcede muzica si textele sale. Si nu-i un sentiment jucat de-amorul artei. E firul rosu al unui parcurs biografic straniu. Muzica lui Florin Chilian se face repede placuta printr-o aparenta simplitate, o ureche instruită insa, poate sesiza destul de usor elemente destul de complexe, ruperi de ritm, masuri variabile si mai ales o orchestratie inteligenta Nu putem sa nu remarcam totusi ca Florin Chilian canta si singur. Vechea reteta a omului cu chitara nu dauneaza cu nimic melodiilor. Vocea este un alt element care-l individualizeaza pe Chilian.

Stefana Pintilie: Ce urmareste muzica? Ce putem descoperi prin muzica?
Florin Chilian: Cred ca profunzimile sinelui, depinde de gradul de comunicare pe care il avem noi cu noi insine, in raporturile astea care sunt cam scurt circuitate de realitatea asta imediata care e imbecila de- a dreptul, imbecilizanta, mai mult decat imbecila. Nu- ti mai da ragazul sa stai tu cu tine insuti, sa te regasesti in tine. Te cam indeparteaza de ceea ce ar trebui sa fi tu. Asa ca muzica ar trebui sa fie o scurtatura catre noi insine sau raspunsul unei intrebari pe care nu mai avem decenta sa ne- o punem.

“Mi- am dat seama ca e un imbecil care- mi traieste viata “

Stefana Pintilie: Cum v- ati format? Aveti un model de muzician?
Florin Chilian: Nu. Mai ales ca nu stiu muzica, m- am format ca muzician dupa instincte, sa zic asa.Sunt un om instinctual, am incredere in ceea ce imi spune inima, sufletul, Dumnezeu stie... Dar ca nivel de atitudine sociala e Vali Stelian, alaturi de care m- am format de la 14 ani, carandu- mi sculele ca sa termin liceul la zi. Si nu mi- e jena deloc, sunt chiar mandru. Am doua discuri de aur si unul de platina...

Stefana Pintilie: Care a fost motivul pentru care v- ati hotarat sa traiti numai din muzica?
Florin Chilian: Pentru ca aveam o slujba bine platita, multe gagici, prea multe gagici, prea multi bani, prea multa lume proasta in frunte cu mine. Si mi- am dat seama ca e un imbecil care- mi traieste viata. Mi- am dat demisia si mi- am zis ca ar fi mai bine sa regret ceva ce am incercat sa fac si nu am reusit, decat sa am un dor toata viata. Adica... din lasitate. De dragul meu m- am apucat de muzica ( spune zambind).

“Iubirea este unul dintre motoarele lumii “

Stefana Pintilie: Ce puteti sa imi spuneti despre iubire?
Florin Chilian: Iubirea este unul dintre motoarele lumii. E dragostea si ura. Diferenta o face socialul si nivelul de cunostinte, in general valabil la un sistem planetar, chiar daca pare ciudat pentru ca nivelul de informatie a crescut foarte mult. Cred ca s- au schimbat lumile Cumva de ceva vreme si se vor intampla lucruri bune de acum inainte.

Stefana Pintilie: Credeti ? Ca se vor intampla lucruri bune de acum inainte?!
Florin Chilian: Im... depinde de fiecare dintre noi.

Stefana Pintilie: Cantecul lui Tanase este o defulare a unor frustrari adanci, o confesiune as spune...
Florin Chilian: E mai mult decat atat, e povestea vietii mele unu la unu. Ai mei s- au despartit cand aveam noua luni.Deci, tata a facut armata cam noua luni si apoi n- a mai stat, l- am gasit plecat. E povestea vietii mele unu la unu...

Stefana Pintilie: Deci parintii dumneavoastra s- au despartit cand aveati noua luni. Dar cand ati ramas singur?
Florin Chilian: Aaa... pe la 3 ani si jumatate am fugit de la un camin- internat, ma “uitasera” aia p- acolo.

“ Singurul lucru care il poate salva pe om este iubirea, dar cine poate trece de dualitatea intaiului termen?! “

Stefana Pintilie: Multe dintre melodiile dumneavostra poarta amprenta suferintei. Ati ales sa va opriti asupra acestui tip de mesaj?
Florin Chilian: Trebuie sa fie un chatarsis undeva, trebuie sa treci printr- un foc, printr- un fel de iad. Iadul dintre noi, dintre noi insine... Stii, are Cioran o chestie: cine poate trece de dualitatea intaiuliu termen... e o chestie tare misto. Si zice el ca “ singurul lucru care il poate salva pe om este iubirea, dar cine poate trece de dualitatea intaiului termen?! “. E complicat. Intram intr- o filosofie crunta. Dar e o chestie tare misto ca pe mine ma tine viu. N- am nicio treaba cu imbecilii din jur.

Stefana Pintilie: Toate melodiile ascund cate o poveste. Cui apartin aceste povesti?
Florin Chilian: Numai ale mele sunt. Sunt singurul om pe care il cunosc. Nu poti sa scri despre un om pe care il cunosti, desi am un album care se numeste Raiuri de Iad. Culmea, nu este vorba despre mine in el, o sa apara in curand. Altfel, numai despre mine este vorba pentru ca, spre exemplu, nu pot sa scriu despre tine, nu iti cunosc pornirile, trairile, sentimentele.

Stefana Pintilie: Poate povesti de- ale prietenilor, rudelor apropiate...
Florin Chilian: Nu ma intereseaza. Am atat de multe lucruri de rezolvat cu mine ca tine de egocentrare si asta e cel mai bun lucru care i se poate intampla unui om. Nu are nimic de a face cu egoismul cum cred toti prostii.

Stefana Pintilie: Ce va impins sa puneti pe muzica cele zece porunci?
Florin Chilian: Pentru ca se cheama Raport despre starea natiunii. Si am facut ce nu a facut un fricos de presedinte de pana acum. Si am facut- o in sensul artistic. Primul pas ii mai spune albumului pentru ca trebuie sa plecam de la basic, de la “ sa nu minti”, “ sa nu furi”, “ sa nu inseli”, “sa nu preacurvesti”, adica toate lucrurile care sunt la moda acum. Daca vrem sa ne curatam trebuie sa o luam de la alea de inceput.

“Nu vocile sunt problema in Romania, ci compozitorii, creatorii” .

Stefana Pintilie: Ce a adus nou albumul Zece porunci fata de Iubi?
Florin Chilian: Cu Iubi a fost o roza a vanturilor din toata creatia mea. Decalogul, cele zece porunci, motiv pentru care ar trebui sa il de-a astia cu ordinul in cruce de mare cavaler sau Dumnezeu cine stie ce... Este un album tematic si sunt singurul om care a pus cele zece porunci pe muzica. Sunt tare mandru de asta!! Diferenta e ca contemporanii nu o stiu, dar nu am eu treaba cu ei.

Stefana Pintilie: Mai sunt voci care “stramba din nas”, sa zic asa, cand aud de cele zece porunci, se plistisesc...
Florin Chilian: Nu e decalogul meu, sunt ale lui Boss, cel de Sus.

Stefana Pintilie: Avem cantareti competenti in Romania?
Florin Chilian: Ca voci da. Avem enorm de multe voci, avem si creatori, cum e Dinu Olarasu. Din pacate, sunt prea putini compozitori pentru ca e un cuvant care se cheama creatie si inseamna multe. Si persoanele astea care sunt lipsite de inteligenta, de bun- simt, astia care se cred compozitori, cei mai multi dintre ei nu au deslusit toate tainele. Vorbesc de termen, de creatie. Nu vocile sunt problema in Romania, ci compozitorii, creatorii.

Stefana Pintilie: Dar sunt voci bune, voci adevarate care nu sunt promovate, media nu le promoveaza...
Florin Chilian: Pai daca pentru media intereseaza sanul, fundul, aspectul, cine sta in genunchi in fata cui, cine pe cine bate sau inseala.Astea- s raporturile sociale de acum si nu am de gand sa ma revolt impotriva lor ca tin de un firesc al nefirescului in care traim. Nu am nicio treaba cu asta, eu imi fac treaba mea.

Stefana Pintilie: Ati simtit sistemul de pile si relatii in lumea muzicii din Romania?
Florin Chilian: Ooo... da!!! Sigur ca da! Si e incarcata cu plus valoare, adica, cum sa iti spun, cu bani multi. La fel de adevarat e ca nu e treaba mea. Fiecare dobitoc are pretul lui.

Stefana Pintilie: Dar dumneavoastra nu ati apelat la acest sistem? Nu ati fost tentat?
Florin Chilian: Niciodata! Mi s- a propus, ce e drept, dar am refuzat. Si uite cat de bine am facut. Am ajuns sa cant pe bani mult mai multi, sa merg cu avioanele la concert, sa nu fac ca Zorro pe harta cu masina, sa sar din drum. Nu am vrut sa imi pierd bucuria de a canta, nu am vrut sa ma angajez la muzica, sa ma duc la concert ca la serviciu. In primul rand, in seara asta a fost o bucurie imensa pentru mine...
Stefana Pintilie: ... si nu numai pentru dumneavostra, a fost o seara minunata.
Florin Chilian: Multumesc! ... asa ca prefer sa ma mentin in valentele astea.

Stefana Pintilie: Ce sa asteptam de la dumneavostra in viitorul apropiat?
Florin Chilian: Urmeaza un proiect care se cheama Autistul, Nu- l mai goniti pe Brancusi.

Stefana Pintilie: Despre ce este vorba in acest proiect?
Florin Chilian: Este un album adresat presedintiei guvernului, clasei politice. Si asta pentru ca avem nenorocitul obicei de a ne distruge valorile, de a le goni, de a le omori. Asta e una. Si a doua e ca vorbesc despre autist care la esenta inseamna lipsa de comunicare, lucru care se intampla la noi cu noi insine. Si duc pana la autistul social. E mai complicat putin dar nu ma astept sa il inteleaga contemporanii, nu am nicio treaba cu ei, il fac pentru mine.

Stefana Pintilie: Unde putem capata definitia omului?
Florin Chilian: Trebuie sa avem raportarile corecte direct la diamant sau la briliant, mai bine spus. Cand o sa intelegem cele 64 de fatete ale unui briliant, atunci o sa ne prindem cam cei cu sufletul unui om. Pentru ca suntem si ingeri si demoni, si printi si cersetori, toate ne in acelasi timp.

Stefana Pintilie: Cum reusiti sa va pastrati un om atat de viu, de energic?
Florin Chilian: In primul rand, nu cred ca ma iubeste toata lumea.

Stefana Pintilie: Eu as zice ca da. Cei care stiu sa pretuiasca adevaratele valori,da...
Florin Chilian: Dar, din pacate, valorile se pierd... Iarasi zic, nu- i treaba mea. Am niste dusmani, foarte puternici si foarte hotarati. Vorbesc la propriu acum, de sistemul de justitie care e un fals pentru ca eu am facut dosare penale unui ministru, am dat Guvernul Romaniei in judecata. Diferenta e ca sistemele mele de valori nu coincid cu ale lor .Pe astia i- au cumparat cu tot felul. Din nefericire, societate civila din Romania este Mircea Badea si atat. Spun din nefericire pentru ca e unul singur, de aia. Nu ca ar fi din nefericire ca e el, avem noroc ca e el. Dar din pacate, e singurul...

Stefana Pintilie: Asa este, spune verde in fata, nu are nicio retinere, este foarte deschis.
Florin Chilian: Eh.... le trage si el, inca le mai duce. La fel de sincer cum sunt si eu, cum am fost in seara aceasta. Am vazut figuri uimite de vocabularul meu ( si zambeste),dar asta este societatea in care traim.

Niciun comentariu: