Stefana Pintilie

     Despre realitate   

5 decembrie 2008

Cine a fost Anca Parghel?


Cantareata Anca Parghel, rapusa de cancer, a incetat din viata vineri, 5 decembrie 2008. "Artista a fost internata la spitalul din Timisoara in cursul zilei de joi, in stare terminala, cu metastaze generalizate. In cursul internarii a beneficiat doar de un tratament paleativ care nu avea alte scopuri decat calmarea durerii. A decedat la cateva ore de la internare. Dumnezeu s-o odihneasca", a spus doctor Sandescu, seful sectiei de terapie intensiva a spitalului din Timisoara.



Anca Parghel a fost diagnosticata cu cancer ovarian la sfarsitul lunii iunie 2008. Dupa ce a iesit invingatoare in lupta cu o forma de cancer la san, aceasta a avut o noua proba de trecut, insa nici atunci nu si-a pierdut zambetul si optimismul, artista continuand sa cante.
Potrivit cantaretei, intr- un articol titrat de jurnalistii “Jurnalului National”, aceasta ne dezvalui micile secrete ale succesului ei: “Sunt o fiinta care functioneaza la limita, propunandu-si mult mai mult decat se poate omeneste. O femeie cuminte, muncitoare si inzestrata de Sus cu talent şi har. O fiinta ce iubeste oamenii! Am fost aleasa pentru arta scenei. De mica am cantat ca o pasare. La sufletul oamenilor se ajunge prin muzica, ca forma de arta, de comunicare directa si sincera! Am facut scoli adevarate, cu mari profesori. Mi-a placut sa invat si sa studiez pianul si cantoul clasic. La vremurile acelea, acum 20-30 de ani, scoala era singura sansa a unui copil sarac si talentat. Arta mi-a adus multa fericire cu luptele necesare pentru a rezista in jungla ei, ca femeie. Jazzul a fost o scoala pentru mine si i-am atras si pe fiii mei, Ciprian si Tudor, in aceasta batalie. Acum, cerurile s-au deshis prin vointa Tatalui Ceresc si se vindeca ranile unei vieti destul de chinuite, dar plina de speranta. Harul a ajuns in sfarsit la oameni! Nu e simplu să fii femeie in arta. Acum sunt medic de suflete”.
Mai multi artisti romani care au cunoscut-o pe Anca Parghel, dar si fosti colegi de scena, si-au exprimat regretul pentru decesul artistei si au evocat personalitatea acesteia. Potrivit cantaretului de jazz Harry Tavitian, Anca Parghel, care vineri dimineata a incetat din viata, a fost o artista din prima linie a jazzului romanesc. “In primul rand a fost o colega de-a noastra cu care am cantat multi ani, de la inceputul anilor '80, pe la toate festivalurile de jazz - Sibiu, Iasi, Costinesti, Cluj…".
Vedeta s- a nascut la Campulung Moldovenesc in 1957, a fost o cantareata si profesoara de jazz din Romania, sotia pictorului Virgiliu Parghel.

Un comentariu:

Dan Gheorghe spunea...

Dumnezeu s-o odihneasca. Dar intrebarea e cine vine dupa ea. Valorile se duc. Cu ce ramanem?