Stefana Pintilie

     Despre realitate   

31 octombrie 2008

Jurnalistica....

... este lucrul pe care mi l- am dorit de mica. Stii ce faceam? Imi puneam un prosop in cap, prins cu clamute, asta ca sa am parul lung, imi luam un spray in mana pe post de microfon si stateam in fata oglinzii unde vorbeam, gesticulam, s.a :)). Nu e usor sa fii jurnalist, de multe ori este foarte dificil. Trebuie sa mergi pe principiul: " daca iti inchide usa tu intri pe fereastra". Uneori e agasant dar se mai intampla si lucruri bune.
Sursa film: blogul lui Ionut Benchea

30 octombrie 2008

Realitatea trimite trei echipe pentru a relata despre alegerile din SUA

Laura Chiriac si Cosmin Prelipceanu la Washington, Emil Hurezeanu si Madalina Iacob la New York, Adelin Petrisor la Los Angeles — e vorba de trimisii speciali ai Realitatii TV in SUA, pe ultima suta de metri a alegerilor prezidentiale americane. Cele trei echipe vor relata despre alegeri in perioada 2-6 noiembrie, cand Realitatea TV promite ca va difuza zeci de materiale legate de evenimentul din SUA, cu editii speciale, comentatori si echipe de reporteri ce se vor deplasa si la ambasada Americii de la Bucuresti.

De vorba cu Florin Piersic


Florin Piersic se întâlneste cu studentii ieseni pe data de 1 noiembrie, ora 15.00, în incinta Ateneului Tătărasi în a VI-a zi de festival studentesc.

În cadrul acestui proiect initiat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR), Aociatia Studentilor Jurnalisti (ASJ) organizează cel mai valoros eveniment cultural al toamnei prin care se va facilita schimbul de opinii, de experiente, intr-o discutie liberă dintre studenti si marele actor al scenei teatrului si filmului românesc, Florin Piersic.

Câteva dintre cele mai importante teme de discutie vor fi: teatrul, filmul românesc si diferenta de perceptie a acestora de la generatie la generatie, vremea studentiei si starea actuală a a celui ce a fost numit „omul cu sufletul pururi tânăr”,Florin Piersic. Acesta va încânta într-o manieră deosebită auditoriul prin prezenta sa carismtică si prin picanteriile, care vor ajuta la înfrumusetarea discursului.Glumele, povetele vor reprezenta doar câteva dintre deliciile pe care studentii prezenti le vor gusta din plin.

În „Studenţiada” nu lipsesc momentele culturale. Studenţii ieşeni vor putea vedea gratuit, timp de o săptămână, piesele de teatru care se vor juca la Ateneul Tătăraşi.

Festivalul „Studenţiada” face parte din programul „Iaşi 600”, susţinut de Primăria Iaşi.

28 octombrie 2008

Florin Chilian in deschiderea Studentiadei 2008

“Cand o sa intelegem cele 64 de fatete ale unui briliant, atunci o sa ne prindem cam cei cu sufletul unui om”

Verde- n fata / Florin Chilian : “ M- am format ca muzician dupa instincte. Sunt un om instinctual, am incredere in ceea ce imi spune inima, sufletul, Dumnezeu stie... “

La 35 de ani, Florin Chilian nu-i o victima care isi plinge infringerea. Este compozitor, textier, interpret si, desigur, invingatorul care si-a gasit puterea renasterii in propriile-i rani. Durerea dulce-amaruie transcede muzica si textele sale. Si nu-i un sentiment jucat de-amorul artei. E firul rosu al unui parcurs biografic straniu. Muzica lui Florin Chilian se face repede placuta printr-o aparenta simplitate, o ureche instruită insa, poate sesiza destul de usor elemente destul de complexe, ruperi de ritm, masuri variabile si mai ales o orchestratie inteligenta Nu putem sa nu remarcam totusi ca Florin Chilian canta si singur. Vechea reteta a omului cu chitara nu dauneaza cu nimic melodiilor. Vocea este un alt element care-l individualizeaza pe Chilian.

Stefana Pintilie: Ce urmareste muzica? Ce putem descoperi prin muzica?
Florin Chilian: Cred ca profunzimile sinelui, depinde de gradul de comunicare pe care il avem noi cu noi insine, in raporturile astea care sunt cam scurt circuitate de realitatea asta imediata care e imbecila de- a dreptul, imbecilizanta, mai mult decat imbecila. Nu- ti mai da ragazul sa stai tu cu tine insuti, sa te regasesti in tine. Te cam indeparteaza de ceea ce ar trebui sa fi tu. Asa ca muzica ar trebui sa fie o scurtatura catre noi insine sau raspunsul unei intrebari pe care nu mai avem decenta sa ne- o punem.

“Mi- am dat seama ca e un imbecil care- mi traieste viata “

Stefana Pintilie: Cum v- ati format? Aveti un model de muzician?
Florin Chilian: Nu. Mai ales ca nu stiu muzica, m- am format ca muzician dupa instincte, sa zic asa.Sunt un om instinctual, am incredere in ceea ce imi spune inima, sufletul, Dumnezeu stie... Dar ca nivel de atitudine sociala e Vali Stelian, alaturi de care m- am format de la 14 ani, carandu- mi sculele ca sa termin liceul la zi. Si nu mi- e jena deloc, sunt chiar mandru. Am doua discuri de aur si unul de platina...

Stefana Pintilie: Care a fost motivul pentru care v- ati hotarat sa traiti numai din muzica?
Florin Chilian: Pentru ca aveam o slujba bine platita, multe gagici, prea multe gagici, prea multi bani, prea multa lume proasta in frunte cu mine. Si mi- am dat seama ca e un imbecil care- mi traieste viata. Mi- am dat demisia si mi- am zis ca ar fi mai bine sa regret ceva ce am incercat sa fac si nu am reusit, decat sa am un dor toata viata. Adica... din lasitate. De dragul meu m- am apucat de muzica ( spune zambind).

“Iubirea este unul dintre motoarele lumii “

Stefana Pintilie: Ce puteti sa imi spuneti despre iubire?
Florin Chilian: Iubirea este unul dintre motoarele lumii. E dragostea si ura. Diferenta o face socialul si nivelul de cunostinte, in general valabil la un sistem planetar, chiar daca pare ciudat pentru ca nivelul de informatie a crescut foarte mult. Cred ca s- au schimbat lumile Cumva de ceva vreme si se vor intampla lucruri bune de acum inainte.

Stefana Pintilie: Credeti ? Ca se vor intampla lucruri bune de acum inainte?!
Florin Chilian: Im... depinde de fiecare dintre noi.

Stefana Pintilie: Cantecul lui Tanase este o defulare a unor frustrari adanci, o confesiune as spune...
Florin Chilian: E mai mult decat atat, e povestea vietii mele unu la unu. Ai mei s- au despartit cand aveam noua luni.Deci, tata a facut armata cam noua luni si apoi n- a mai stat, l- am gasit plecat. E povestea vietii mele unu la unu...

Stefana Pintilie: Deci parintii dumneavoastra s- au despartit cand aveati noua luni. Dar cand ati ramas singur?
Florin Chilian: Aaa... pe la 3 ani si jumatate am fugit de la un camin- internat, ma “uitasera” aia p- acolo.

“ Singurul lucru care il poate salva pe om este iubirea, dar cine poate trece de dualitatea intaiului termen?! “

Stefana Pintilie: Multe dintre melodiile dumneavostra poarta amprenta suferintei. Ati ales sa va opriti asupra acestui tip de mesaj?
Florin Chilian: Trebuie sa fie un chatarsis undeva, trebuie sa treci printr- un foc, printr- un fel de iad. Iadul dintre noi, dintre noi insine... Stii, are Cioran o chestie: cine poate trece de dualitatea intaiuliu termen... e o chestie tare misto. Si zice el ca “ singurul lucru care il poate salva pe om este iubirea, dar cine poate trece de dualitatea intaiului termen?! “. E complicat. Intram intr- o filosofie crunta. Dar e o chestie tare misto ca pe mine ma tine viu. N- am nicio treaba cu imbecilii din jur.

Stefana Pintilie: Toate melodiile ascund cate o poveste. Cui apartin aceste povesti?
Florin Chilian: Numai ale mele sunt. Sunt singurul om pe care il cunosc. Nu poti sa scri despre un om pe care il cunosti, desi am un album care se numeste Raiuri de Iad. Culmea, nu este vorba despre mine in el, o sa apara in curand. Altfel, numai despre mine este vorba pentru ca, spre exemplu, nu pot sa scriu despre tine, nu iti cunosc pornirile, trairile, sentimentele.

Stefana Pintilie: Poate povesti de- ale prietenilor, rudelor apropiate...
Florin Chilian: Nu ma intereseaza. Am atat de multe lucruri de rezolvat cu mine ca tine de egocentrare si asta e cel mai bun lucru care i se poate intampla unui om. Nu are nimic de a face cu egoismul cum cred toti prostii.

Stefana Pintilie: Ce va impins sa puneti pe muzica cele zece porunci?
Florin Chilian: Pentru ca se cheama Raport despre starea natiunii. Si am facut ce nu a facut un fricos de presedinte de pana acum. Si am facut- o in sensul artistic. Primul pas ii mai spune albumului pentru ca trebuie sa plecam de la basic, de la “ sa nu minti”, “ sa nu furi”, “ sa nu inseli”, “sa nu preacurvesti”, adica toate lucrurile care sunt la moda acum. Daca vrem sa ne curatam trebuie sa o luam de la alea de inceput.

“Nu vocile sunt problema in Romania, ci compozitorii, creatorii” .

Stefana Pintilie: Ce a adus nou albumul Zece porunci fata de Iubi?
Florin Chilian: Cu Iubi a fost o roza a vanturilor din toata creatia mea. Decalogul, cele zece porunci, motiv pentru care ar trebui sa il de-a astia cu ordinul in cruce de mare cavaler sau Dumnezeu cine stie ce... Este un album tematic si sunt singurul om care a pus cele zece porunci pe muzica. Sunt tare mandru de asta!! Diferenta e ca contemporanii nu o stiu, dar nu am eu treaba cu ei.

Stefana Pintilie: Mai sunt voci care “stramba din nas”, sa zic asa, cand aud de cele zece porunci, se plistisesc...
Florin Chilian: Nu e decalogul meu, sunt ale lui Boss, cel de Sus.

Stefana Pintilie: Avem cantareti competenti in Romania?
Florin Chilian: Ca voci da. Avem enorm de multe voci, avem si creatori, cum e Dinu Olarasu. Din pacate, sunt prea putini compozitori pentru ca e un cuvant care se cheama creatie si inseamna multe. Si persoanele astea care sunt lipsite de inteligenta, de bun- simt, astia care se cred compozitori, cei mai multi dintre ei nu au deslusit toate tainele. Vorbesc de termen, de creatie. Nu vocile sunt problema in Romania, ci compozitorii, creatorii.

Stefana Pintilie: Dar sunt voci bune, voci adevarate care nu sunt promovate, media nu le promoveaza...
Florin Chilian: Pai daca pentru media intereseaza sanul, fundul, aspectul, cine sta in genunchi in fata cui, cine pe cine bate sau inseala.Astea- s raporturile sociale de acum si nu am de gand sa ma revolt impotriva lor ca tin de un firesc al nefirescului in care traim. Nu am nicio treaba cu asta, eu imi fac treaba mea.

Stefana Pintilie: Ati simtit sistemul de pile si relatii in lumea muzicii din Romania?
Florin Chilian: Ooo... da!!! Sigur ca da! Si e incarcata cu plus valoare, adica, cum sa iti spun, cu bani multi. La fel de adevarat e ca nu e treaba mea. Fiecare dobitoc are pretul lui.

Stefana Pintilie: Dar dumneavoastra nu ati apelat la acest sistem? Nu ati fost tentat?
Florin Chilian: Niciodata! Mi s- a propus, ce e drept, dar am refuzat. Si uite cat de bine am facut. Am ajuns sa cant pe bani mult mai multi, sa merg cu avioanele la concert, sa nu fac ca Zorro pe harta cu masina, sa sar din drum. Nu am vrut sa imi pierd bucuria de a canta, nu am vrut sa ma angajez la muzica, sa ma duc la concert ca la serviciu. In primul rand, in seara asta a fost o bucurie imensa pentru mine...
Stefana Pintilie: ... si nu numai pentru dumneavostra, a fost o seara minunata.
Florin Chilian: Multumesc! ... asa ca prefer sa ma mentin in valentele astea.

Stefana Pintilie: Ce sa asteptam de la dumneavostra in viitorul apropiat?
Florin Chilian: Urmeaza un proiect care se cheama Autistul, Nu- l mai goniti pe Brancusi.

Stefana Pintilie: Despre ce este vorba in acest proiect?
Florin Chilian: Este un album adresat presedintiei guvernului, clasei politice. Si asta pentru ca avem nenorocitul obicei de a ne distruge valorile, de a le goni, de a le omori. Asta e una. Si a doua e ca vorbesc despre autist care la esenta inseamna lipsa de comunicare, lucru care se intampla la noi cu noi insine. Si duc pana la autistul social. E mai complicat putin dar nu ma astept sa il inteleaga contemporanii, nu am nicio treaba cu ei, il fac pentru mine.

Stefana Pintilie: Unde putem capata definitia omului?
Florin Chilian: Trebuie sa avem raportarile corecte direct la diamant sau la briliant, mai bine spus. Cand o sa intelegem cele 64 de fatete ale unui briliant, atunci o sa ne prindem cam cei cu sufletul unui om. Pentru ca suntem si ingeri si demoni, si printi si cersetori, toate ne in acelasi timp.

Stefana Pintilie: Cum reusiti sa va pastrati un om atat de viu, de energic?
Florin Chilian: In primul rand, nu cred ca ma iubeste toata lumea.

Stefana Pintilie: Eu as zice ca da. Cei care stiu sa pretuiasca adevaratele valori,da...
Florin Chilian: Dar, din pacate, valorile se pierd... Iarasi zic, nu- i treaba mea. Am niste dusmani, foarte puternici si foarte hotarati. Vorbesc la propriu acum, de sistemul de justitie care e un fals pentru ca eu am facut dosare penale unui ministru, am dat Guvernul Romaniei in judecata. Diferenta e ca sistemele mele de valori nu coincid cu ale lor .Pe astia i- au cumparat cu tot felul. Din nefericire, societate civila din Romania este Mircea Badea si atat. Spun din nefericire pentru ca e unul singur, de aia. Nu ca ar fi din nefericire ca e el, avem noroc ca e el. Dar din pacate, e singurul...

Stefana Pintilie: Asa este, spune verde in fata, nu are nicio retinere, este foarte deschis.
Florin Chilian: Eh.... le trage si el, inca le mai duce. La fel de sincer cum sunt si eu, cum am fost in seara aceasta. Am vazut figuri uimite de vocabularul meu ( si zambeste),dar asta este societatea in care traim.

Cel mai mare festival studentesc din Romania a inceput si la Iasi

Program Studentiada 2008

Luni - Ziua culturii
Orasul este o stare de spirit

Locaţie: Iaşi
Organizator: L.S. ETC
Persoana de contact: Simona – 0743129838

Fii tu însuţi!!!!!!!Arată tuturor ce simţi !!!!
Echipa Uniunii Naţionale a Studenţilor din România îţi pregăteşte o surpriză!
Nu ignora noile “ semne de circulaţie ” amplasate in diferite zone ale oraşului!

Expo foto - Aspecte din viata studentilor

Locaţie: Tudor Valdimirescu
Organizator: L.S. ETC
Persoana de contact: Tudor - 0745151112,

Proiectul consta în strangerea de fotografii care sa evidenţieze viaţa studenţilor, atât cea curriculară cât şi cea extracurriculara, din acestea fiind selectate 200 de poze, care vor fi expuse pe panouri în caminele din Campusul Universitar Tudor Vladimirescu. Expoziţia se va derula pe decursul întregului festival, panourile fiind amplasate câte 2 zile în locaţii diferite.
Pozele vor fi primite pe adresa: expozitiefotografie.studentiada@gmail.com

Ce stii despre Iasi?

Locaţie: www.studentiada.ro/iasi
Organizator: L.S. ETC
Persoana de contact: Iulian - 0745845377

În Iaşi “fiecare piatră vorbeşte de trecut”, prin numarul mare de mănăstiri, muzee, case memoriale. Cei ce vizitează site-ul oficial al Studenţiadei au ocazia să participe la un concurs, scopul lui fiind informarea studenţilor, printr-un mod interactiv, despre principalele obiective culturale şi istoria acestui oraş. Concursul se desfaşoară pe toată durata studenţiadei. Câstigătorii vor primi premii surpriză!

Maratonul cinefililor

Locaţie: Rectorat TUIAŞI– Sala de Conferinţe
Organizator: ASII & ARAS
Persoana de contact: Simona – 0746215035

Pe parcursul a 12 ore proiectul își propune să difuzeze unele dintre cele mai cunoscute filme românești. Pentru o motivare în plus, pentru participanții acestui maraton, vor fi premiate răspunsurile corecte la întrebările legate de acțiunea filmelor difuzate. De asemenea vom avea ca invitaţi Asociaţia Română Anti-SIDA, ARAS, Filiala Iaşi care va avea o proiecţie de filmuleţe educative, cu mesaj anti-discriminare, existând şi întrebări adresate publicului în vederea oferirii de premii surpriză. Vom difuza 7 filme, cu pauze de 15 minute între ele. Vii cu noi?

Capsula timpului

Locaţie: Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”
Organizator: L.S. ETC
Persoana de contact: Cătălin 0746 249 822, Bogdan 0748230191

Iaşul s-a remarcat atât ca oraş cultural, cât şi ca centru universitar. Ca oraş cultural, întotdeauna va avea ceva de spus în istoria şi cultura României, însă ca centru universitar, nu s-a remarcat niciodata în mod direct. Prin aceasta, „Capsula Timpurilor Studenţeşti”, doreşte să transmită ceva generaţiilor viitoare de studenţi, un mesaj către viitor, o istorie a noastră.

Marți - Ziua sportului
OLIMPIADA STUDENTULUI OBIŞNUIT

Locaţie: Tudor Vladimirescu, parcarea Facultăţii de Chimie
Organizator: L.S. M
Persoana de contact: Andrei – 0767226663

Te tine?…. Esti in stare pentru a-ti masura adrenalina? Esti ingenios? Te crezi invingator? Te asteptam marti, 28 Octombrie in parcarea Facultatii de Chimie incepand cu orele 12 pentru a-ti dovedi calitatile.
Participantii vor fi supusi la urmatoarele probe:
• Formula 1 Medievala: Creaza-ti propriul cart folosind patru rulmenti si o scandura
• Waky Race: Credeti ca va completati unul pe celalalt? Demonstrati-o tuturor!!!
• Tiroliana: Te crezi in stare sa traversezi Bahluiul in “zbor”?
• Rapel: Invinge-ti teama de inaltime
• Speed & Power: Te crezi in stare sa muti muntii din loc? Incearca mai intai cu o masina!

Inscrierile se vor face doar pe echipe (formate din 5 concurenti+1 rezerva;din care 2 fete obligatoriu)
Studentiada sportiva

Locaţie: Baza sportivă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Iaşi

Organizator: USAMV & ASAFCI & OS CHEMIS
Persoana de contact: Marian - 0741361095

Dorim să promovăm şi să realizăm un campionat care să acopere o varietate cât mai mare de sporturi, de înaltă calitate şi valoare educativă pentru stimularea atât fizică, intelectuală cât şi din punct de vedere al spiritului de inţiativă, de echipă şi fair-play al studenţilor.

Echitatie

Locaţie: Baza hipică Iaşi (langa Selgross)
Organizator: USAMV
Persoana de contact: Gabriel - 0755338443

Dorim sa schimbăm mentalitatea studenţilor în ceea ce priveşte specia equină prin promovarea imaginii calului ca animal de curse şi prin perceperea animalului ca o metodă de recreere în timpul liber.
Va avea loc o demonstraţie de echitaţie cu ajutorul domnului ing.dr. Radu Mihalcea. Desfăşurarea proiectului va începe la ora 15.00 cu o demonstraţie de tipuri de mers : pas, trap, galop şi sărituri peste obstacole la diferite înălţimi. După această demonstraţie un număr de 20 de doritori vor avea ocazia sa descopere, pentru scurt timp, tainele acestui sport.

Transportul va fi asigurat dus-intors!

JOACĂ -TE CU NOI! Dar nu te juca cu viaţa!

Locaţia: Facultatea de Chimie
Organizator: ARAS Iași & L.S. M
Persoana de contact: Carmen – 0729 041545

Tineri infectaţi preferă să nu-şi divulge diagnosticul HIV prietenilor pentru a nu fi marginalizaţi. Teama de a fi discriminat îngrădeşte libertatea alegerii unui loc de muncă. Tu cât timp ai rezista dacă ai fi în pielea celor discriminaţi?
Ei trebuie să reziste o viaţă!
Vino cu noi şi împreună putem lupta împotriva discriminării persoanelor seropozitive. Te invităm să învăţăm împreună cum să fim mai înţelegători şi toleranţi. Jocurile interactive sunt din nou la purtător, iar câştigătorii vor primi recompensele bine meritate.

Miercuri - Ziua educației
Seara Teatrului Iesean

Locaţie: Ateneul Tatarasi
Organizator: ASAH
Persoana de contact: Lucian – 0745488595

Iaşul… Oraş cultural… Oraş studenţesc… După cum te-a obişnuit, echipa UNSR Iaşi pregăteşte o nouă “culturalizare”… prin teatru. Pentru tine aducem pe scenă o trupă cunoscută pentru o reprezentaţie pe cinste. Nu ezita şi înscrie-te pe site. Biletul ţi-l oferim noi.

Drive your BRAIN out

Locatie: Tudor Vladimirescu, parcarea Facultăţii de Chimie
Organizator: L.S. M
Persoana de contact: Daniel - 0740433673

Este un concurs de îndemânare auto la care se pot înscrie studenţi soferi cu experienta de cel puţin 2 ani, unde fiecare student participant va trece printr-o sesiune de instruire, prezentare a autovehicolului cât şi printr-o sesiune de teste pentru acomodare cu acesta înaintea concursului.
Fiecare student va avea dreptul la două încercări, inclusiv cea din cadrul concursului.
Invitat special al acestui eveniment este multiplul campion national de Rally, Titi Aur.

Seminar de autoaparare

Locaţie: sala de sport a Liceului „A.I. Cuza”(in Tătărşi)
Organizator: SIM
Persoana de contact: Marian - 0766652700

Evenimentul se va desfăşura sub îndrumarea a doi experţi în arte marţiale, Centura Neagră 4 Dani, antrenori ai lotului naţional de Qwan Ki Do. Seminarul va cuprinde o scurtă introducere referitoare la istoricul artelor marţiale, urmând ca participanţilor să li se dezvăluie tehnici de autoaparare specifice stilului. Vor fi prezentate şi o serie de arme tradiţionale.

Sesiune in 30’

Locaţie: Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”
Organizator: ASAFCI
Persoana de contact: Marius – 0744965166

Este un proiect prin care studenţii din anul II de studiu pot susţine o mică testare a cunoştintelor din anul anterior. Fie că eşti integralist sau ai o ” sesiune” de restanţe, te vei relaxa 30 de minute, timp în care vei vedea principalele puncte pe care se axează profesorii la examene, asta pentru că testele vor fi întocmite de profesorii tăi. Dacă te vei afla printre primii vei fi răsplatit cu premii surpriză.

Conferinta Bologna

Locaţie: Aula „Gh. Asachi”
Organizator: ELSA & L.S.ETC
Persoana de contact: Lucian 0745 362 937

Tinerii care au fost admişi la facultate în anul universitar 2005-2006 reprezintă prima “generaţie Bologna”. Ei au “încercat” pentru întâia oară acest nou sistem de învăţământ. Şi totuşi, după 3 ani de experienţă Bologna, acesta rămâne o necunoscută pentru mulţi dintre noi, studenţi şi profesori, deopotrivă. Reforma învătământului a fost, este un subiect controversat, aducându-i-se critici, ori dimpotrivă, aprecieri, cu atât mai mult cu cât în vara anului 2008 s-au lansat pe piaţa muncii două serii de studenţi – cei care au terminat după 3 ani, respectiv 4 ani de studii de licenţă.

Dezbatere….dar sa stim si noi!

Locaţie: Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, Amfitreatrul „Anton Sesan”
Organizator: ASAFCI
Persoana de contact: Ioachim – 0746589080

Daca te intereseză valorile promovate în cadrul universitar, climatul în care îţi desfasori activitatea (cămine, facultate, biblioteci, etc.), daca vrei să ştii mai multe despre profesorii zilelor noastre, transformările şi evoluţiile mediului academic, dacă te interesează cunoştinţele şi competenţele pe care ar trebui să le acumulezi, stilul de învăţare şi învăţarea eficientă cu ajutorul noilor tehnologii în educaţie vino la dezbatere! Vor participa reprezentanţţi ai mediului academic, reprezentanţi din partea instituţiilor şi organizaţiilor ce au ca scop sprijinirea studentului.

Rector pentru o zi

Locaţie: Iaşi
Organizator: A.S.UAIC
Persoana de contact: Aniella - 0746253924

Esti student la Cuza, Poli sau Agro? Te-ai intrebat vreodată cum funcţionează lucrurile la conducerea Universităţii şi ce face un Rector? Noi îţi dăm posibilitatea să afli. Cum anume? Inscrie-te pe www.studentiada.ro, completează formularul nostru on-line în care ne vei spune de ce vrei să fii Rector pentru o zi, iar noi îţi vom da o şansă.

Joi - Ziua sănătăţii
Campanie Antidrog

Locaţie: Club Skye
Organizator: L.S. ETC
Persoana de contact: Iulian - 0745845377

“Renunţă la o clipă de plăcere pentru o noapte de euforie”. Drogurile sunt o realitate şi o problemă în acelaşi timp. Alternativa noastră este muzica clubbing! Dj Christian Green si Emil Lassaria vor crea o atmosfera euforică, un show total, arătând adevaratele plăceri! Vino alaturi de noi in club sa sustinem o cauza nobila! Nu uita sa iei la tine si carnetul de student!

STOP SIDA: Fii mai informat! Astfel eşti mai câştigat!

Locaţie: Tudor Vladimirescu
Organizator: ARAS & OS CHEMIS
Persoana de contact: Carmen – 0729 041545

SIDA un subiect „fumat” sau încă nediscutat. „Ştiu ce este SIDA, nu mă mai interesează mai mult!” „Ştiu cum să mă feresc de SIDA!”, „SIDA există, dar nu mi se poate întâmpla mie!” – acestea sunt „flashurile” standard cu care marea majoritate dintre noi suntem obişnuiţi, le auzim frecvent.
Ce nu se ştie încă este faptul că majoritatea persoanelor seropozitive au vârsta cuprinsă între 19-39 de ani, practic, vârsta studenţiei.
Ce nu se ştie încă este faptul că principala cale de transmitere a virusului este cea sexuală.
Ce nu se ştie încă este faptul că există posibilitatea de a nu exista nici un simptom.
Ce nu se ştie încă este faptul că se poate face un test HIV gratuit, anonim şi confidenţial
Vino cu noi să afli toate aceste lucruri. Veţi putea participa la nenumărate jocuri interactive cu premii surpriză, veţi putea afla cât mai multe informaţii legate de HIV/SIDA si puteţi face un test HIV, realizat în parteneriat cu Autoritatea de Sănănătate Publică Iaşi

Studentul la control!

Locaţie: Tudor Vladimirescu
Organizator: L.S. AC
Persoana de contact: Alexandru – 0746804221

Un doctor şi o asistentă vor merge prin camerele studenţilor şi le vor atrage atenţia cu privire la poziţia lor în faţa calculatorului, îi vor cântări şi le va face un număr de analize primare. Studenţii care vor fi diagnosticaţi cu probleme de sănătate vor fi informaţi unde trebuie să meargă la control.

Punct ochit, punct lovit!

Locaţie: Tudor Vladimirescu, parcarea Facultăţii de Chimie
Organizator: L.S. M
Persoana de contact: Liviu – 0728069866

Se doreşte a fi un concurs de tir, organizat pentru studenţi sub îndrumarea antrenorului profesionist al CSM-CSS “Unirea” Iaşi. Concursul se va desfăşura în spaţiul verde dintre Facultatea de Chimie şi Rectoratul Universitătii Tehnice „GH. ASACHI”, unde fiecare student participant va trece printr-o sesiune de instruire, prezentare a arcului cât şi printr-o sesiune de tragere pentru acomodare cu acesta înaintea concursului.

Curs de prim ajutor

Locaţie: sediu Crucea Roşie
Organizator: SAHO
Persoana de contact: Cătălin - 0744769615

Viaţa unei persoane accidentate depinde, într-o mare măsură de momentul acordării primului ajutor şi de priceperea celui care intervine la locul accidentului. Dacă te-ai aflat vreodată în situaţia de a primi sau de a acorda primul ajutor unei persoane, cu siguranţă ştii cât de important este un curs de prim ajutor.
În cadrul proiectului este inclusă o prezentare a Jandarmeriei Române, care va simula un conflict, voluntarii Crucii Roşii vor demonstra tehnici de acordare a primului ajutor victimelor. Cursurile sunt predate de medici, atestaţi ca formatori de prim ajutor premedical.

Vineri - Interculturalitate
Decinding togetherOrganizator: Uniunea Naţională a Studenţilor din România

Parteneri : Asociaţia Naţională a Tinerilor Romi din România
Perioada : 1 septembrie 2008 - 30 august 2009
Locaţiile proiectului : Bucureşti, Cluj, Iaşi, Craiova, Timişoara

Uniunea Naţională a Studenţilor din România îşi propune să ofere un model de incluziune a studenţilor romi în structurile studenţeşti mainstreaming, în viaţă studenţească şi în structurile decizionale ale universităţilor, precum şi să construiască şi să implementeze o strategie care să urmărească iniţierea studenţilor romi în arii precum leadership şi advocacy şi promovarea acestora că modele pozitive reprezentative pentru comunitatea din care provin, inclusiv cu scopul de a creşte gradul de interculturalitate al mediului studenţesc din România.

Ars urbana

Locaţie: Iaşi
Organizatori: ASAI
Persoana de contact: Horia

Te-ai învăţat cu oraşul, îţi place şi vrei sa faci orice îţi stă în putinţă pentru el? Îl vrei frumos, îl vrei viu, îl vrei curajos şi îngăduitor cu cei ce au devenit parte din el prin stil şi ritm de viată. Îl vrei ca tine, şi eşti gata să faci ceva pentru asta, şi esti fericit că exişti prin acţiunile tale care te desprind din marea nepăsării bolnave! Exprimă-te! Gaseşte modul care te reprezintă şi foloseşte-l într-o lucrare manifest pentru oraşul pe care îl doreşti la fel de iubitor ca şi tine! Veniţi la Ars Urbana şi fiţi voi înşivă. Voi o faceţi să existe, noi ne ocupam de contextul ce ii va permite să ramână.

La noi peste Prut!!…

Locaţie: Chişinău
Organizator: SAHO
Persoana de contact: Igor - 0765249091

Primii 40 de studenţi înscrişi vor avea ocazia să viziteze pe durata unei zile obiectivele culturale ale oraşului Chişinău. Transportul, băuturile răcoritoare şi o gustare vor fi asigurate de organizatori. Excursia va avea ca itinerar Muzeul de Arte, Muzeul Armelor, Porţile Oraşului, centru (Catedrala, Guvernul si Preşidenţia R. Moldova). Itinerarul va fi prezentat de câţiva tineri din R. Moldova care vor mai oferi şi alte detalii istorice despre Chişinău şi despre R. Moldova.

KAROKE in 7 limbi

Locaţie: Tudor Vladimirescu
Organizatori: ASII & AEGEE & ARAS
Persoana de contact: Alexandru - 0742 205 882

Proiectul încearcă să aducă împreună cât mai mulți studenți străini de la orice facultate în cadrul unei petreceri unde se va face karaoke. Fiecare va veni și va cânta în limba lui melodiile preferate.Se va încerca promovarea ideii de uniune indiferent de naționalitate,ideea de acceptare și educarea apetitului pentru cunoașterea individualităților culturale ale studentului ieșean. ARAS Iaşi va fi prezentă cu mesaje de toleranţă şi anti-discriminare, iar voluntarii vor putea da informaţii cu privire la problematica HIV/SIDA din România.

Sâmbătă - Ziua ecologiei
Fii ECOstudent!

Locaţie: Malul Bahluiului
Organizator: ASAH & TERIS
Persoana de contact: Florin – 0743560433

Pământul e bolnav… numai tu îl poţi salva, având grijă de el – informează-te!!!
Efectul de seră, incălzirea globală… sunt doar câteva dintre efectele poluării excesive a mediului înconjurător. Nu privi nepăsător la ceea ce este în jurul tău. Ecologia a devenit un domeniu deosebit de important în zilele noastre, de aceea prin acest proiect ne dorim ca studenţii să înteleagă importanţa ei.
Anual sunt aruncate în jurul nostru tone de plastic. Campania îşi propune sa le dovedească studenţilor că reciclarea este necesară. “Planeta de plastic” trebuie sa reînverzească. Dacă “gândeşti verde” noi te premiem.

Green Race - Ecologizare

Locaţie adurea Barnova
Organizator: SAHO
Persoana de contact: Cătălin - 0744769615

Concursul Green Race-Ecologizare este adresat studenţilor ca o alternativă de petrecere a timpului liber plăcut şi distractiv.
Green Race-Ecologizare este un concurs de orientare turistică ce îşi propune să antreneze studenţii într-o activitate cu caracter sportiv şi ecologic. Pentru a participa la concurs tinerii trebuie să formeze echipe de 3 - 6 membri. Participanţii vor avea ocazia să îşi pună la încercare calităţile fizice, perspicacitatea şi să ajute la redarea spaţiului verde prin ecologizare în pădurea Barnova.

PCgames

Locaţie : Sala de jocuri G1, G2, G3
Organizator: Clubul GAME MANIA
Persoana de contact: Petruţ – 0724771004

În încercarea dezvoltării unui brand pentru entertainmentul studenţesc pe segmentul PC-GAMES, se organizează două concursuri unul de DOTA si unul de FIFA. Aşteptăm să vă înscrieţi pe site.

Duminică - Voluntariat
PCgames

Locaţie : Sala de jocuri G1, G2, G3
Organizator: Clubul GAME MANIA
Persoana de contact: Petruţ – 0724771004

În încercarea dezvoltării unui brand pentru entertainmentul studenţesc pe segmentul PC-GAMES, se organizează două concursuri unul de DOTA si unul de FIFA. Aşteptăm să vă înscrieţi pe site.

Targ de donatii

Locaţie: Tudor Vladimirescu, Copou, Agronomie
Organizator: AEGEE
Persoana de contact: Ana – 0764909949

Proiectul işi propune sa stimuleze implicarea activă a studenţilor ieşeni în acte caritabile, prin amplasarea unor puncte de colectare a donaţiilor de orice fel – haine, alimente, jucării, bani – şi distribuirea ulterioară a acestora către cei aflaţi în dificultate. Pentru ca transportul donaţiilor să nu incomodeze studenţii, centrele respective se vor găsi în Tudor Vladimirescu şi Copou, între orele 11:00 şi 17:00.

Spune-ne ce iubesti

Locatie: Tudor Vladimirescu, Copou
Organizator: L.S. ETC
Persoana de contact: Iulian - 0745845377

“Spune-ne ce iubeşti!!!” Prin această acţiune vrem să aflăm ce “iubesc” ei la viaţa de student - pareri de bine despre: facultate, camine, profesori…etc

Pimp my microwave

Locatie: Iaşi
Organizator: ASAI & L.S. ETC
Persoana de contact: Adriana - 0740321000

Participa si tu ;)

24 octombrie 2008

Sa trecem la lucruri mult mai sesrioase si mai importante, de ce nu?! :)


Leon Volovici

Cu talentul sau de narator, Leon Volovici spune intotdeauna o poveste cu talc, o poveste care ascunde o semnificatie, o invatatura. Si stie intotdeauna sa extraga, deloc pendant, cu o imensa naturalete, acest dedesubt, sa spunem, pe care povestea, naratiunea il ascund. E un povestitor, cred, mereu dublat de omul care mediteaza si vrea sa fie talcul intamplarilor “. (George Voicu). Leon Volovici este istoric literar, scriitor, publicist si director de cercetare la Centrul International de Studiere a Antisemitismului, Universitate Ebraica din Ierusalim.

“Primele impresii si amintiri ale mele sunt din ultimii ani ai razboiului”

Stefana Pintilie: Cum arata Iasul copilariei dumneavoastra?
Leon Volovici: Nici nu am ajuns in zona copilariei. Cum arata? Arata destul de trist si sarac pentru ca era imediat dupa razboi. Apoi a urmat o seceta cumpliat de doi ani. Deci era o situatie destul de trista, multa saracie si imi aduc aminte ca sa obtin painea era o intreaga aventura. Dar copilul simte mai putin asta pentru ca era grija parintilor sa faca rost de ceva de mancare. Atunci eu ma simteam bine, mai ales ca primele impresii si amintiri ale mele sunt din ultimii ani ai razboiului. Primele impresii sunt din adaposturi ca erau bombardamente si frontul era aproape de Iasi. Atunci, perioada de dupa razboi, pentru mine, era o senzatie de eliberare ca nu mai trebuia sa stam in adapost. Si a urmat viata obisnuita de copil intr- un cartier sarac, intr- o casa saraca cu vecini care erau si mai saraci.

Stefana Pintilie: In anul 1984 ati emigrat in Israel. Care a fost motivul pentru care ati facut acest lucru?
Leon Volovici: In primul rand, e de tinut seama ca a fost un fel de exord al populatiei evreiesti din Iasi si nu numai. Deci nu era nimic exceptional in aceste plecari. Foarte multi oameni din Romania au plecat cum au putut, foarte multi evrei au plecat, printre care si eu am avut posibilitatea plecarii legale. Eu nu avusesem intentia sa plec, nici dupa felul cum mi- am ales studiile. Bineinteles ca fratii mei au plecat, apoi a plecat si mama, iar eu am ramas singurul din familie in Iasi pentru ca asa mi- alesesem drumul. Dar situatia era de asa natura, si politica, si economica, si nu stiu cum sa zic, situatia mai speciala de evreu, nu de evreu persecutat, ci de evreu oarecum marginalizat intr- un anumit sens de catre regim, nu de catre cei din jur. M- am simtit foarte bine la Institutul Academiei cu colegi foarte buni, cu care am ramas prieteni pana azi.

“Cel care pleca stia ca s- a inchis o poarta in spatele lui si nu mai ai contact cu lumea din care ai plecat”

Stefana Pintilie: Cum ati simtit aceasta ruptura? Iasi- Israel
Leon Volovici: E o schimbare radicala si cere un timp de adaptare, mai ales ca intri intr- o alta cultura, alta limba. Eu nu cunosteam ebraica, acolo am invatat- o. E o perioada foarte dificila de adaptare si psihic, mai ales in situatia in care plecai in ultimii ani ai dictaturii lui Ceausescu. Cel care pleca stia ca s- a inchis o poarta in spatele lui si nu mai ai contact cu lumea din care ai plecat . Si chiar situatia politica e de asa natura cand nici trecut nu mai ai, e o senzatie foarte dura, parca ti- ar fi luat cineva biografia. Iar eu plecasem de la o varsta cand, de obicei, nu mai schimbi tara, limba, dar asa a fost situatia.

Stefana Pintilie: Ati fost stanjenit in activitatea dumneavoastra atat profesionala, cat si particulara, din cauza faptului ca sunteti evreu, vorbitor de limba idis?
Leon Volovici: Nu, nu. Am fost istoric literar, am lucrat impreuna cu colegii mei, n- am fost starnit politic. Dar e un lucru caracteristic pentru acea perioada, in sensul ca cel care nu vrea sa faca concese politice, de fapt isi alege o zona de interes in care sa nu fie in amestec prea brutal al politicii. De pilda, cred ca faptul ca m- am orientat spre secolul al XIX- lea, avea si aceasta explicatie ca, sa zic asa, controlul ideologic si regimul nu prea se interesa cum scri despre secolul XIX, decat intr- o masura mai suportabila. Deci, n- as putea spune ca am fost stanjenit.

“A ramas o trauma continua pentru familie si m- a marcat si pe mine intr- un fel”

Stefana Pintilie: Cum ati simtit pogromul fascist de la Iasi in iunie 1941? Erati singur sau cu familia in acel moment ?
Leon Volovici: Eram cu familia, aveam numai trei ani, amintirile mele sunt foarte vagi si nesigure. Nu sunt sigur daca sunt amintirile mele sau este ceea ce am auzit. Sigur ca a fost trauma cea mai dura a copilariei si a comunitatii evreiesti din Iasi. Eu imi amintesc mai curand, sa zicem, cam un an dupa pogrom, dar a ramas o trauma continua pentru familie si m- a marcat si pe mine intr- un fel dar asta nu inseamna ca nu am avut o viata normala in sensul in care asa traiau toti cei din jurul nostru.

Stefana Pintilie: Atunci, foarte multi evrei au fost decapitati. Cum ati reusit sa nu fi- ti descoperiti?
Leon Volovici: A... eram ascunsi la o familie vecina de crestini care nici nu prea ne cunosteau. De fapt, nu eram la noi acasa, casa noastra se stricase la un bombardament si eram in casa surorii mamei. Acolo era casa, undeva pe strada Padurii, in vale, pe unde cobora inainte tramvaiul, nu stiu daca mai este si acum, din Elena Doamna si o lua spre Tatarasi. In casa vecina, vecinii aceia crestini se refugiasera in sat de unde probabil erau originari. Incepuse razboiul de o saptamana. Noi eram la o batrana care nu voia sa plece de acasa si ne- a lasat sa ramanem la ea. Cand au venit si ne- au cautat, au spart usa la noi si nu au gasit pe nimeni. Atunci batrana a iesit afara, au intrebat- o unde- s jidanii, iar ea a spus : “ au fost altii inaintea voastra si i- au luat”. Daca ea facea numai un semn, eram pierduti.Sunt oameni si oameni...

Stefana Pintilie: Unde locuiti acum?
Leon Volovici: Nu mai locuiesc in Tatarasi.( spune zambind). Locuiesc intr- un Tatarasi din Ierusalim, tot asa pe dealuri. Am un apartament obisnuit si merg cu autobuzul la Universitate. Desigur, in alte circumstante, cu alte pericole, cu alte probleme, cu alta limba.

“Posibilitatea de rezistenta este sa incerci sa nu mori atata timp cat esti lasat sau nu esti gazat”

Stefana Pintilie: Se vorbeste despre acel avertisment istoric, si anume Holocaustul. Cum a luat nastere?
Leon Volovici: Ceea ce se numeste holocaus, asa s- a numit dupa razboi, era, in termenii germani, solutia finala, adica decizia lui Hitler si a liderilor nazisti de a lichida evreimea in totalitate, daca se poate din toata lumea. Si incepand cu cei care sunt din Europa, care sunt in tarile ocupate de Germania sau in tarile aliate cu Germania, cum era cazul Romaniei. Deci, ceea ce aceasta solutie finala de exterminare totala a evreilor a iesit din ideologia nazista si de curand, din ideologia lui Hitler.

Stefana Pintilie: Care au fost formele de rezistenta in perioada holocaustului?
Leon Volovici: Rezistenta, a... daca vin jandarmi sau politisti si i- a intreaga familie si daca nu ii impusca pe loc ii i-au intr- un convoi si ii pun intr- un lagar.Posibilitatea de rezistenta este sa incerci sa nu mori atata timp cat esti lasat, nu esti impuscat sau nu esti gazat. Nu sunt multe posibilitati de rezistenta. Acolo unde a fost rezistenta a fost mai mult in teritoriile fostei Uniuni Sovietice, unde s- au organizat miscari de partizan, in care erau si evrei care puteau lupta. Marea masa a populatiei nu aveau cum sa se apere de asemenea urgie.

Stefana Pintilie: Cati evrei au reusit sa se refugieze din calea persecutiilor?
Leon Volovici: In general, daca socotim ca in acea data erau cam 14 milioane de evrei in lume au pierit sase milioane, adica cea mai mare parte din evreimea din Polonia, Ucraina, Rusia, Grecia, fosta Iugoslavie, acolo unde au ajuns trupele naziste. Romania a fost o situatie speciala pentru ca depindea si de politica guvernului Roman, care era dependent, nu era sub ocupatie germana. Din 800.000 de mii cati evrei erau in Romania inainte de razboi, au supravietuit jumatate, cam 400.000 de mii s- au intors si apoi a inceput o emigrare masiva dupa razboi.

“Pulsul este accelerat. Acolo este un mare dinamism si o mare mobilitate din toate sensurile”

Stefana Pintilie: Ce a reprezentat pentru acestia emigrarea? Un nou inceput sau sfarsitul?
Leon Volovici: As spune un inceput pentru cei care erau la o varsta la care mai puteau incepe. Erau totusi si multi batrani, unii dintre ei intorsi din Transmistria , altii supravietuitori ai pogromului din Iasi care a fost de mare amploare, in jur de 14.000 de victime la Iasi. Au plecat cu speranta unei vieti normale dar au ajuns acolo la alte greutati, alte razboaie.

Stefana Pintilie: Cum ati simtit pulsul societatii israeliene?
Leon Volovici: Pulsul este accelerat. Acolo este un mare dinamism si o mare mobilitate din toate sensurile.Poate fi un dinamism pozitiv sau unul negativ, poate fi razboi cel putin o data la zece ani. E o tara foarte dezvoltata.

Stefana Pintilie: Cum arata viata celor care traiesc acolo?
Leon Volovici: Depinde unde traiesc. Exceptand situatia politica, este o viata normala, situatia politica, adica a conflictului cu lumea araba. Intre doua razboaie, viata este normala. Dar fiecare are cel putin un copil mobilizat in armata,cu riscul de a nu- l mai verdea. De aceea, cred ca media numarului de copii dintr- o familie este mai mare decat in Europa. In general, in foarte multe familii sunt patru copii. E un gand subconstient, daca pierd unul in razboi, sa nu raman singur fara el, ca un inlocuitor.

Stefana Pintilie: Ce ati putea spune celor care nu au vizitat, inca, Israelul, dar urmeaza sa o faca?
Leon Volovici: Sa o viziteze fara prejudecati, fara sa se astepte la miracole sau la paradis, si nici la infern. Sa o i- a ca o tara normala care e deosebita, cu un popor care e diferit, sa incerce sa inteleaga diferentele, sa vada punctele comune. In general, romanii care sunt in Israel fie cu treburi, fie cu orice alta activitate, se simt bine. Se simt surprinsi placuti cand aud romaneste. Este si o asemanare temperamentala, oamenii sunt calzi, deschisi, ceea ce da imediat o senzatie placuta.Chiar te surprinde lipsa de formalitate din motive de limba: limba ebraica nu are forma aceasta de dumneavoastra, iar israelienii care invata romaneste nu sunt obisnuiti de aceasta formalitatea. / Stefana Pintilie

21 octombrie 2008

Interviu portret cu jurnalistul Robert Turcescu

“ Suntem în continuare ca în piesele lui Caragiale. Avem foarte mulţi bufoni pe scena publică dar avem şi un public care stă cu gura căscată privind la jongleriile bufonului sau la poantele lui de prost gust ".

Robert Turcescu este unul dintre cei mai tineri dar şi cei mai în vogă jurnalişti ai momentului. Este mereu preocupat de ceva sau de cineva. Prezentul pentru jurnalist este tradus printr- un singur cuvânt- azi: invitatul de azi, subiectul de azi, întalnirea de azi. Robert este adeptul unui stil vestimentar simplu şi cât mai comod. Se îmbracă de parcă ar trebui să iasă pe uşă în orice moment, gata să facă un reportaj. Mai are, de asemenea, talentul de a cânta la chitară fără să mai aibă pretenţiile de altadată când făcea parte din trupa piteşteană Kapela. Amestecul său în politică nu este si nu va fi decât din perspectiva de jurnalist, deoarece, chiar daca are “ o curiozitate de a vedea ce se ascunde în burta rechinului “, el îşi doreşte să rămână liber.


Mi se pare că generaţia căruia îi aparţin eu este printre ultimele generaţii care fac jurnalistică într- un anume fel

Stefana Pintilie: După 1990 oamenii erau atraşi de ASE, de avocatură, se purtau facultăţile tehnice. Care a fost motivul ce va determinat să urmaţi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării ?
Robert Turcescu: 1993, anul în care am intrat eu la facultate nu semăna din niciun punct de vedere cu ceea ce se întâmplă acum când un licean i- a decizia să dea la facultate. România anilor `90 era o Românie a confuziilor, o Românie în care nu ştiai către ce să te orientezi ca lucrurile să fie în regulă pentru viitorul tău profesional. Aşa este, se purtau facultăţile tehnice înainte de 1989, după 1990 oamenii erau atraşi de ASE, de avocatură, începuse avocatura să fie interesantă. Într- un astfel de context, am terminat un liceu real şi m- am gândit că perspectiva de a mă face contabil nu era una care sa- mi placă. Aşa că mi- am dorit o meserie în care să pot comunica destul de mult cu oamenii, să văd locuri, să trăiesc întâmplări şi pentru că nu mă simţeam în stare să fiu ghid turistic mi- am zis că, probabil, cea mai bună variantă este chestiunea cu jurnalistica. N- aş putea spune exact care a fost motivul, ţine de cele pe care le enunţam mai devreme, ţine şi de faptul că eram îndrăgostit de cuvânt, că scriam deja câteva lucruri dar nu poezii şi nu declaraţii de dragoste.

Stefana Pintilie: Activitatea dumneavoastră jurnalistică este încărcată? Faceti faţă tuturor provocărilor ?
Robert Turcescu: Mă descurc, cât de cât. E o chestiune de opţiune personală. Lucrurile în meseria pe care o fac eu şi o veţi face voi se schimbă foarte rapid. Oricum foarte multe dintre conceptele jurnalistice învăţate de mine în urmă cu 14 ani în facultate nu mai au legătură cu jurnalistica de azi. O spun cu regret. Într- un astfel de context, mi se pare că generaţia căruia îi aparţin eu este printre ultimele generaţii care fac jurnalistică într- un anume fel. Nu spun că- i mai bine sau mai rău. Habar n- am. Doar spun că, în viitorul foarte apropiat, multe lucruri în jurnalistica clasică vor fi depăşite. Cred că toate lucrurile pe care le fac acum, şi presă scrisă şi radio şi televiziune din dorinţa de a sta mai aproape de o lume care dispare sau de a fi mai apropiat acum de o lume care este pe cale de dispariţie.

Dacă nu îţi place ceea ce faci, ai o foarte mare problemă în meseria asta

Stefana Pintilie: Reuşiţi să puneţi pasiune în dialogurile cu invitaţii dumneavoastră din cadrul emisiunii 100 % ?
Robert Turcescu: Uneori reuşesc, alteori nu reuşesc. Dar atunci când reuşesc să fac lucrul acesta o fac pentru că mă interesează tema, subiectul, mă interesează să descopăr la ceilalţi calitatea lor umană în anumite situaţii, întâmplările pe care le- au trăit sau pur şi simplu informaţiile pe care le deţin. E o condiţie esenţială pentru un demers jurnalistic reuşit, curiozitatea şi să îţi placă ceea ce faci. Dacă nu îţi place ceea ce faci, ai o foarte mare problemă în meseria asta.

Stefana Pintilie: Vi s- au impus restricţii privind întrebările ?
Robert Turcescu: Niciodată. Nu există! Compromisuri într- o astfel de meserie faci pentru că ele sunt absolut fireşti. Nu există o meserie în care să nu faci compromisuri. Însă, teoria lui Maniu enunţată la începutul secolului al XX- lea este în continuare valabilă- important este, ca om, să faci compromisuri necompromiţătoare. Deci, există o sumă de compromisuri necesare dar nu compromiţătoare. Când începi să faci compromisuri compromiţătoare distrugi lucrurile cu adevărat importante şi din viaţa ta şi din viaţa altora.

Stefana Pintilie: Ati regretat vreodată de apariţia în emisiunea dumneavoastră a unuia dintre invitaţi?
Robert Turcescu: Regrete nu, am greşit câteodată invitând nişte personaje care fie nu aveau nimic de spus, fie nu ştiau să spună ce au de spus. Dar e greu să intuieşti de la bun început dacă anumite personaje sunt valabile din punct de vedere televizual. Aşa că sunt oameni cu care nu mi- ar plăcea să mă întâlnesc pe micul ecran. Unul dintre aceşti oameni este Corneliu Vadim Tudor, dintr- un singur motiv- pentru ei regula dialogului nu există. Sunt oameni care îşi doresc să monologheze şi n- au nevoie de partener de dialog. Ei au nevoie de cineva care să spună “ bună ziua, îl avem invitat pe Corneliu Vadim Tudor “ la începutul emisiunii şi la finalul emisiunii să spună “ la revedere, l- aţi ascultat pe Corneliu Vadim Tudor “. Nu aşa văd eu practicându- se această meserie.


Nu îmi plac cozeriile făcute în faţa camerelor de luat vederi, şuietele, dialogurile uşoare din care ne ridicăm mingi la fileu şi în care facem mişto de actualitatea românească

Stefana Pintilie: Dar au fost persoane care au refuzat invitaţia dumneavoastră?
Robert Turcescu: Da! Şi sunt în continuare. Ion Iliescu este o astfel de persoană. Acum, mai nou să zicem aşa, sunt liberalii care refuză apariţiile la 100%. Am mai trecut prin povestea asta în perioada în care era Adrian Năstase la putere, nu venea acesta sau veneau foarte puţin cei din jurul lui Adrian Năstase.

Stefana Pintilie: Cărui fapt se datorează acest lucru?
Robert Turcescu: Oamenii au avut tot felul de calcule în ceea ce priveste imaginea lor publica. Cred că dacă vin la Turcescu îşi fac zob imaginea publică. E alegerea lor.Eu nu îi tratez nici cu blândeţe, îi tratez în felul meu în care ştiu să fac jurnalistică, într- un mod mult mai incisiv decât în alte părţi. Nu- mi plac cozeriile făcute în faţa camerelor de luat vederi, şuietele, dialogurile uşoare din care ne ridicăm mingi la fileu şi în care facem mişto de actualitatea românească. Astea sunt, din nefericire, spaţiile media din România, abundă de astfel de emisiuni în care miştocăreala, uşurătatea sunt la ordinea zilei. Şi cu surprindere, astfel de emisiuni au şi succes la public, ceea ce spune foarte mult şi de oamenii din România, consumatorii de media sunt în cele din urmă poporul. Aşa arată în mometul de faţă societatea românească. Mă tem că nici nu s- a schimbta mult faţă de felul în care arăta undeva, în secolul XVIII sau XIX. Adică, suntem în continuare ca- n piesele lui Caragiale: avem foarte mulţi bufoni pe scena publică dar avem şi un public care stă cu gura căscată privind la jongleriile bufonului sau la poantele lui de prost gust.

Stefana Pintilie: V- aţi legat de oamenii cu care aţi realizat interviuri?
Robert Turcescu: Da! Cu unii dintre ei am dezvoltat, nu ştiu dacă o relaţie de prietenie, o stare de comuniune, o stare de comunicare foarte bună. Dan Puric sau sunt oameni cu care mă simt afin, cu care mă simt apropiat, legat, gândesc într- un anume fel, văd lucrurile într- un anume fel, sunt oameni frumoşi din toate punctele de vedere. Poţi să dialoghezi cu ei fără să te uiţi vreodată la ceas. Te uiţi doar şi îţi dai seama că a trecut mult timp şi că au rămas atât de multe de povestit. Asta e frumuseţea dialogului.

Stefana Pintilie: A apărut, la un moment dat, un articol în ziar în care eraţi acuzat că nu v- aţi plătit întreţinerea. Ce părere aveţi?
Robert Turcescu: Îm...da! Povestea cu plătitul întreţinerii face parte, nu numai la mine, ci în general în România. Eu am fost în ultimii ani ţinta unor atacuri concertate, ca să zicem aşa, lucruri care nu mă sperie, le- am mai trăit, am stomacul destul de tare. Povestea cu întreţinerea e o prostie în sensul că sunt de fiecare dată cu întreţinerea la zi, şi în apartamentul în care locuiesc şi în apartamentul pe care îl am închiriat unor prieteni de familie. Însă, trebuie să se lege cineva de tine, daca ţi- ai plătit întreţinerea sau dacă nu eşti cu întreţinerea la zi. Şi era şi o sumă ridicolă, de vreo trei milioane, probabil nu se plătise întreţinerea din luna precedentă, era o chestie de genul ăsta. Dar... aici sunt chestii de genul ăsta, eşti prea negru, eşti prea gras, dacă mergi la sală de ce mergi la sală, dacă te- ai îmbrăcat în blugi de ce te- ai îmbrăcat în blugi, dacă te- ai îmbrăcat în costum de ce te- ai îmbrăcat în costum. Ăsta nu e un fel de a face presă. Este un fel de un soi de comandă dacă e vorba de chestiuni mai grave, poate fi o comandă din partea cuiva care vrea să îşi facă rău din diverse motive, fie ţine de ceea ce povesteam mai devreme, schimbarea asta a spaţiului media care se transformă, de fapt, în spaţiu de clacă, de bârfă, de zvon.

Transformarea mea într- un personaj public din cauza camerei de luat vederi o resimt şi azi, de multe ori, ca pe o agresiune puternică asupra eului meu

Stefana Pintilie: Ce va marcat în mod deosebit în viaţa profesională?
Robert Turcescu: Povestea cu trecerea la televiziune. E un lucru care, nici astăzi, nu îmi dau seama dacă este un lucru bun sau un lucru rău care mi s- a întâmplat în viaţă. Voi trage o concluzie la un moment dat, evident. Până atunci, însă, este un pas care mi- a schimbat existenţa din foarte multe puncte de vedere. M- a obligat să ţin cont de aspecte ale vieţii publice la care nu eram extrem de atent până la momentul acela. Dar nu spun asta cu bucurie. Transformarea mea într- un personaj public din cauza camerei de luat vederi o resimt şi azi, de multe ori, ca pe o agresiune puternică asupra eului meu. Nu sunt un personaj care să îşi fi dorit vreodată să fie persoană mondenă, mi- am asumat statutul de personaj public din momentul în care m- am hotărât să fac această meserie, de jurnalism, nu asta era problema. Dar chestia asta cu dorinţa unora de a te îngropa neapărat în tiparele care ţin de vedetă TV sau nu mai ştiu eu ce, e stresantă, enervantă şi de multe ori chiar jignitoare pentru că îmi place să mă cred nu o vedetă TV, ci un jurnalist care într- o anumită etapă a vieţii lui a avut ocazia să facă şi o emisiune la televiziune. Diferenţele cred că sunt destul de vizibile.

Stefana Pintilie: Ce bilă i- aţi da atât României cât şi românilor?
Robert Turcescu: Ţara nu are nicio vină. Ea, în sinea ei, în structura ei, e o ţară, nu spun nici mai frumoasă, nici mai urâtă decât altele, e ţara noastră, e a mea, îmi iubesc ţara, e absolut normal. Problema cea mare este legată de oamenii din această ţară. Şi aici, marea mea durere este că unii oameni nu mai sunt în această ţară, sunt foarte departe. Am scris chiar astăzi în Cotidianul un editorial intitulat, ca parafază, să spunem, la filmul premiat la Oscar anul acesta, No country for old man. Am spus că există o ţară pentru oameni bătrâni, ţara asta este România. E o ţară în care Ion Iliescu este sărbătorit la 78 de ani cu mare bucurie, de o populaţie îmbătrânită, o populaţie care este generaţia de oameni încă activi din momentul 1989 şi sunt oameni care au rămas în continuare în ţară. Cei care s- au născut după 1989 sunt pe piciorul de a pleca din România. Cei care sunt ceva mai în vârstă au plecat deja, oamenii care au acum 25- 30 de ani sunt foarte mulţi dintre ei plecaţi din România. Şi, de fapt, asta este generaţia tânără care ar fi trebuit să schimbe România în acest moment. Din această perspectivă, schimbarea României de amână. Se amână până în momentul în care, fie nişte generaţii de tineri vor decide să rămână aici, să provoace schimbarea, fie până în momentul în care românii plecaţi astăzi prin toate cele patru zări vor decide să se întoarcă cumva în această ţară şi să o schimbe din temelie, dar lucrul ăsta va mai dura.

13 octombrie 2008

Ardoarea pelerinilor aflaţi la Sfânta Parascheva este demnă de admirat

Preoţi, călugări, oameni din toate categoriile sociale, vîrstnici, tineri, copii mici, ravnă şi mireasmă de busuioc. Acestea sînt o parte dintre lucrurile care se pot remarca la Sfântul Locaş.
„ Am venit să mă rog. Anul trecut am avut piciorul rupt şi n-am putut să vin. Mă rugam zi de zi la Dumnezeu şi ziceam: << Doamne, ajută-mă măcar să mă văd ducându-mă la Cuvioasa mea de la Iaşi >>.La două săptămâni m-am dat jos din pat şi am început să merg”, povesteşte cu lacrimi în ochi o femeie din Neamţ.
Credincioşii sînt emoţionaţi puternic pentru că de fiecare dată când au venit şi au avut cerut ajutor Sfintei, „raspunsul” nu a întârziat să apară. Cu toate că aşteptarea este foarte mare din cauza numărului mare de pelerini, ei dau dovadă de o dragoste „ înflăcărată”.
„ Nu am apucat să intru, stau la sfârşit,mâine seara aş vrea să o ating.Am avut şi dureri cumplite de cap,iar de când am atins Sfintele Moaşte nu am mai avut nimic,nimic”, mărturiseşte aceeaşi femeie foarte emoţionată.

Model stire din cadrul Agentiei Mediafax



Mai mulţi pelerini au ajuns la spital după ce li s-a făcut rău la coadă la moaştele Sf. Parascheva

IAŞI (MEDIAFAX) - Medicii ieşeni au acordat, duminică, îngrijiri medicale mai multor persoane cărora li s-a făcut rău în timp ce se aflau la coadă la Mitropolia Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, transmite corespondentul MEDIAFAX.Astfel, după o noapte în care au stat la rând, două persoane, soţ şi soţie, au avut probleme cardiace şi de tensiune. Un alt pelerin a făcut o criză de colicist, fiind necesară internarea sa.
"În cursul zilei de duminică trei pelerini au fost aduşi la noi cu diferite probleme de sănătate cauzate de oboseală, după ce au stat o noapte la rând în frig. Două dintre ele, soţ şi soţie, aveau un început de bronhopneumonie şi hipertensiune arterială, iar o altă persoană a fost internată de urgenţă din cauza unei crize de colicist. Au beneficiat de tratament de recuperare şi de stabilizare a stării de sănătate, după care au fost externaţi", a declarat, duminică, dr. Lucian Indrei, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Sfântul Spiridon".
Alţi trei pelerini au ajuns, duminică, la Spitalul de Urgenţe din Iaşi. Este vorba despre un bărbat căruia i s-a făcut rău după ce a condus autoturismul toată noaptea până în Iaşi, o femeie de 73 de ani din comuna ieşeană Leţcani care, grăbită să ajungă la Mitropolia din Iaşi, nu a fost atentă şi a fost lovită de o căruţă şi un bărbat de 37 de ani, victima unui accident produs în aglomeraţia din centrul Iaşiului.
"Pacienţii au beneficiat de măsuri de prim-ajutor. Bărbatul care a condus maşina a fost deja externat, iar celelalte două persoane au fost duse în sala de operaţii. Ne aşteptăm ca numărul pacienţilor care ajung la spital să crescă în aceste zile", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului de Urgenţe din Iaşi.
Medicii avertizează persoanele care stau ore în şir în frig la coadă pentru a ajunge la moaşte să nu neglijeze alimentaţia şi nici temperaturile scăzute din timpul nopţii. De asemenea, persoanele aflate sub tratament sunt sfătuite să nu întrerupă medicaţia.
Duminică după-amiază, mii de pelerini aşteptau la o coadă care se întinde pe o lungime de câteva sute de metri ca să se închine la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, aşezate pe un catafalc în curtea Mitropoliei. Străzile dinspre Gara Iaşi sunt pline de pelerini, aceştia fiind îndrumaţi de forţele de ordine către centrul oraşului.
Alături de moaştele Sfintei Cuvioasa Parascheva, pe catafalcul din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei vor fi depuse şi moaştele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care vor fi aduse duminică seară la Iaşi.
Moaştele celor doi sfinţi vor fi scoase în aceeaşi seară într-un pelerinaj pe străzile Iaşiului, cel mai important moment al hramului Sfintei Cuvioasei Parascheva urmând să aibă loc în 14 octombrie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie. Pentru prima oară în ultimii ani, slujba va avea loc în aer liber, şi nu în interiorul Mitropoliei, unde aveau acces doar politicienii şi autorităţile locale. Astfel, miile de credinicioşi vor putea asista la slujbă, în anii anteriori oamenii fiind nevoiţi să asculte Liturghia prin intermediul difuzoarelor instalate în curtea Mitropoliei.
Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro

9 octombrie 2008

Prea frumos...trebuie sa ascultati si voi :)

"Stie ce spune"

Acesta este sloganul singurului post de radio News & Talk din Romania.Realitatea FM va fi relansat luni,20 octombrie 2008.Alaturi de Radio Guerilla ,face parte din Divizia Radio a Grupului Realitatea- Catavencu.Va emite in Bucuresti,Cluj,Sulina si Sibiu.

8 octombrie 2008

Cuvintele sint de prisos...

...si ar fi pacat sa nu incercam se ne facem viata la fel de colorata :)

6 octombrie 2008

Un strop de amuzament

Cea mai buna comedie a acestui an,un scurt film de animatie, "Cat man do" din seria "Simon`s cat".Merita vezut...