Stefana Pintilie

     Despre realitate   

24 februarie 2009

Gandurile lui Einstein



Se vorbeste din ce in ce mai mult despre criza. Tin sa cred ca aceasta criza a devenit un trend, un hit. Din cate am observat, este la moda sa vorbesti despre criza, sa faci caterinca ;)). Insa, Einstein spune urmatoarele lucruri despre criza:


* Sa nu pretindem ca lucrurile se schimba dacă tot timpul facem aceleași lucruri.ALBERT EINSTEIN

* Criza este cea mai binecuvântata situație care poate apărea peste tari și persoane, pentru ca ea atrage după sine progrese.

* Creativitatea se naște din necesitatea precum și ziua se naște din noapte.

* In perioada crizei se nasc invențiile, descoperirile și marile strategii.

* Cine depășește criza se depășește pe sine însuși, fără a rămâne depășit.

* Cine atribuie crizei eșecul, își amenință propriul talent și respecta mai mult problemele decât soluțiile.

* Adevărata criza este criza incompetentei.

* Problema persoanei și tarilor este lenea și indiferenta pentru a nu găsi soluții și ieșiri din astfel de situații.

* Fără criza nu exista duel, fără duel viata este o rutina, o agonie lenta. Fără criza nu exista valoare.
* In perioada crizei înflorește ce-i mai bun în fiecare, pentru ca fără criza orice vânt este o mângâiere.

* Daca vorbim de criza promovam iar tăcerea este o exaltare a conformismului.

* In loc de toate acestea, mai bine sa muncim! Sa terminam o data cu singura criza amenințătoare: tragedia de a nu dori sa luptam pentru a o depăși.

23 februarie 2009

Topul culturii




Iasul, dupa Miercurea Ciuc










Pentru un oras cu atata istorie "in spate", un oras cu personalitati remarcante... sa te afli dupa Miercurea Ciuc in topul culturii...nu este deloc un lucru de care sa fim mandri.

Iasul trebuie sa ajunga Capitala Culturala Europeana, trebuie sa atinga acest statut la fel cum a facut si Sibiul.

Urmatorul fragment il puteti gasi si in Suplimentul de Cultura:

Cluj-Napoca, Constanta si Timisoara se numara printre cele mai active orase din Romania, sub aspect cultural, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Studii si Cercetari in Domeniul Culturii.

Aceasta clasificare a celor mai active orase, sub aspect cultural, a pornit de la date din infrastructura sectorului cultural, a precizat Liviu Chelcea, directorul institutiei, prezent la Intilnirea breslei creative, care a avut loc simbata, in Bucuresti.

Evaluarea a luat in considerare criterii precum: numarul de biblioteci la 10.000 locuitori, resursele umane specializate, cheltuielile bugetare alocate culturii, economia din zona creativa (numarul de firme din sectorul cultural, cifra de afaceri a acestora etc.) precum si audienta activitatilor culturale.

In urma interpretarii rezultatelor, clasamentul, evitind cu buna stiinta Bucurestiul, pentru a nu dezechilibra rezultatele colectate din celelalte centre mari ale tarii, a prezentat urmatoarea ordine a oraselor, clasate din punctul de vedere al efervescentei culturale: Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara, Oradea, Pitesti, Tirgu Mures, Miercurea Ciuc, Iasi, Rimnicu Valcea, Sibiu.

22 februarie 2009

APEL LA RESPONSABILIZAREA JURNALISTILOR

Mai multe ONG-uri de media si de promovare a drepturilor omului semnaleaza ca multi jurnalisti au dat de pamant cu principiile etice si profesionale in relatarea unor cazuri precum uciderea handbalistului Marian Cozma. Intre normele incalcate: prezumtia de nevinovatie, evitarea incitarii la ura rasiala si a discriminarii, nerespectarea intimitatii persoanelor.


APEL LA RESPONSABILIZAREA JURNALISTILOR

Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea fata de degradarea accentuata a discursului jurnalistic si semnaleaza alunecarea periculoasa a presei romanesti in directia unui comportament ce risca sa puna in pericol drepturile unor cetateni sau comunitati si, in egala masura, sa decredibilizeze intreaga breasla. Principala cauza a acestei stari de fapt este desconsiderarea cvasigeneralizata a normelor etice si profesionale in interiorul redactiilor.

In acest sens, atragem atentia asupra catorva incalcari grave ale normelor profesionale de catre media romaneasca, pornind de la cazul handbalistului roman ucis in Ungaria.

1.Nerespectarea prezumtiei de nevinovatie a celor acuzati de crima (“Se va avea in vedere respectarea principiului prezumtiei de nevinovatie, astfel incat nici un individ nu va fi catalogat drept infractor pana cand o instanta juridica nu se va pronunta.” - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa).

2. Amestecul nejustificat in viata privata a familiei celui decedat, in total dispret fata de suferinta celor apropiati:

- “Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.” - Codul de reglementare in audiovizual, art. 44, alin. 1;

- „Jurnalistul este dator sa respecte viata privata a persoanei (inclusiv aspectele care tin de familie, domiciliu si corespondenta). Amestecul în viata privata este permis atunci când interesul public de a afla informatia prevaleaza.” - Codul deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media, art. 2.1.2.

3. Mentionarea nejustificata a etniei presupusilor infractori: („Se va mentiona rasa, nationalitatea, apartenenta la o anumita minoritate (religioasa, lingvistica, sexuala) numai in cazurile in care informatia publicata se refera la un fapt strict legat de respectiva problema.” - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa).

Asocierea generalizata a etniei cu infractiunea risca sa genereze reactii individuale sau sociale neprevazute si extrem de periculoase, cum ar fi violenta impotriva membrilor unei etnii. Din pacate, astfel de atitudini au fost promovate atat in media nationale cat si in cele locale, atat in audiovizual, cat si in presa scrisa.

Consecintele la nivelul cetateanului nu s-au lasat asteptate. Este edificator cazul fotbalistului din Botosani despre care presa locala si nationala s-au grabit sa publice ca a fost batut de un grup de romi, desi nu aveau ca sursa decat afirmatiile fotbalistului. Dupa doua zile fotbalistul a recunoscut in fata politistilor ca a mintit pentru a evita o sanctiune din partea clubului la care este legitimat.
4. Cazul din Botosani ilustreaza abandonarea regulilor profesionale elementare (verificarea informatiilor) si publicarea de informatii eronate de catre jurnalisti, pe fondul unui climat supralicitat emotional si de culpabilizare generalizata a romilor. (“Ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile.” - Codul deontologic al Clubului Roman de Presa, art. 4).

5. Incitarea la violenta din partea unor jurnalisti, prin utilizarea unor discursuri identice cu cele ale organizatiilor de extrema dreapta, de sorginte neonazista.

(„Jurnalistul este dator sa nu discrimineze nici o persoana pe motive de rasa, etnie, religie, sex, vârsta, orientare sexuala ori dizabilitati si sa nu instige la ura si violenta atunci când relateaza fapte sau îsi exprima opiniile.” - Codul deontologic al Conventiei Organizatiilor de Media, art. 2.1.5.).

Initiatorii acestui demers vor sesiza institutiile abilitate (Consiliul National al Audiovizualului, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii) solicitandu-le sa analizeze daca au fost incalcate reglementarile in vigoare. Solicitam CNA sa faciliteze organizarea unei dezbateri publice privind situatia semnalata. De asemenea, vom sesiza Clubul Roman de Presa sa se pronunte daca institutiile media care au aderat la Codul deontologic al CRP au respectat prevederile acestui cod.

Facem un apel catre intreaga comunitate media sa dea dovada de responsabilitate si respect fata de societate, fata de regulile profesiei si fata de propriul sau public.

Agentia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

APEL - Asociatia Patronilor si Editorilor de Presa Locala

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Romani CRISS

Liga Jurnalistilor Sibiu

Institutul pentru Politici Sociale

Asociatia Consumatorilor de Media

Asociatia Profesionistilor de Presa din Cluj

Asociatia Jurnalistilor din Romania

Asociatia Komunitas

Asociatia Accept

Conventia Organizatiilor de Media

Agentia de Dezvoltare Comunitara “Impreuna”

Centrul de Studii Rome

Uniunea Nationala a Studentilor din Romania

Asociatia pentru Promovarea si Protejarea Libertatii de Exprimare

Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania

Policy Center for Roma and Minorities

European Roma Grassroots Organisation

Sursa:http://www.jurnalismonline.ro

21 februarie 2009

Este posibil asa ceva? De fapt, in Romania orice este posibil. Dar ca premierul Romaniei, Emil Boc, sa afle de la presa ca presedintele ANIF ( Administratiei Nationale de Imbunatatiri Funciare) Constantin Iancu este cercetat penal pentru constituire de grup criminal organizat si rapire, mi se pare un lucru mult prea grav. O bila alba presei :D.


REALITATEA.NET - Şeful ANIF este cercetat penal pentru constituire de grup criminal organizat şi răpire

20 februarie 2009

Amestec de rafinament si calitate...



Intr- adevar, un talkshow care merita urmarit. "Cap si Pajura" cu Emil Hurezeanu si Cristian Tudor Popescu la Realitatea Tv. Ei sint printre putinii jurnalisti din Romania care dau dovada de un profesionalism rar intalnit. Desigur, nu sint singurii, insa in momentul de fata doar despre cei doi este vorba. Merita sa va uitati macar o singura data si astept comentariile voastre la adresa emisiunii. Sint foarte curioasa sa aflu parerea voastra. Va pup!

In sfarsit, s- a incheiat spectacolul...


REALITATEA.NET - Bugetul de stat şi cel al Asigurărilor Sociale au fost adoptate în Parlament

Greu, Mon Cher, greu...



Sursa:Palatul Sutu